Olen nyt analysoinut syömistutkimuksen materiaalin.

Päivittäiset ruokailut sujuivat kiireisellä opiskeluviikollani aivan samaan tapaan kuin esimerkiksi viime viikonloppuna, jolloin vastasin itse kaikista Vauvan syötöistä. Seuraavassa kaksi esimerkkipäivää: tiistai ja torstai. Tiistaina Vauva oli kyllä hoidossa kaksi tuntia, mutta hoidin kaikki hänen ruokailunsa. Torstaina Vauvan ruokailuista kaksi hoiti joku muu kuin minä.

(ei yhtään = enintään kaksi lusikallista; vähän = alle puoli annosta; kohtalaisesti = yli puoli annosta; paljon = koko annos tai enemmän)


Tiistai

Aamupala: vähän

Lounas: kohtalaisesti

Välipala: kohtalaisesti

Päivällinen: ei yhtään

Iltapala: paljon

Imi hyvin joka ruokailun yhteydessä.

Torstai

Aamupala: kohtalaisesti (äidin syöttämänä)

Lounas: kohtalaisesti (äidin syöttämänä)

Välipala: vähän (ensin söi äidin kanssa leipää ja sitten kaverin syöttämänä marjasosetta)

Päivällinen: Kohtalaisesti (äidin syöttämänä)

Iltapala: Kohtalaisesti (Vaarin syöttämänä).

Imi hyvin ja monta kertaa.


Lisäksi kummallekin vuorokaudelle osui 3-5 yösyöttöä.


Kuten näkyy, syöttäjän henkilöllisyys (tai status Vauvan silmissä?) ei juuri vaikuta Vauvan syömiseen. Sellainen kiinnostava yksityiskohta on kuitenkin todettava, että Vauva ei muiden syöttäjien kuin minun kanssani syönyt kertaakaan paljon. Onko kyse siitä, että joku muu syötti vai siitä, että ruoka ei silloin sattunut maistumaan Vauvalle? Sitä ei voi tietää, koska Vauva ei osaa puhua.

Viime viikon keskiviikkona syöttäessäni kahvilassa välipalaa ja eilen opiskelijaravintolassa lounaalla Vauva muuten söi aivan mahdottoman paljon. Siis paljon enemmän kuin kotona! Pitäisiköhän tässä nyt neuvolan kehotusten vastaisesti ottaa tavaksi käydä useamminkin ulkona syömässä? Neuvolassahan oltiin sitä mieltä, että muualla kuin kotona syöminen vähentää Vauvan kiinnostusta ruokailuun. Minä taas ajattelen näiden kahden kokemuskerran perusteella, että ravintoloiden ja kahviloiden tarjoamat näkövirikkeet automaattistavat syömisen. Kotonakin Vauva syö paremmin, kun hänellä on syömisen aikana jotakin tekemistä tai katselemista, esimerkiksi lusikka, nokkamuki tai parhaimpana kaikesta: Esikoinen.

Toinen parin viikon sisällä tekemäni huomio on se, että koon 68 bodyt alkavat käydä pieniksi Vauvalle. Se tarkoittaa, että pituutta ainakin on tullut. Toivottavasti se tarkoittaa myös sitä, että painoa on tullut! Muuten saan neuvolassa lisää syyttelyä ja ahdistelua. Esikoinen kasvoi sillä tavalla tuon ikäisenä, että pituutta kyllä tuli koko ajan mutta painoa ei. Ahdistaa jo valmiiksi.