Joululoma taisi alkaa tänään. Ainakin syksyn viimeisen tentin kärsin eilen, ja Esikoinen kipitti hoitoon tänään viimeisen kerran tänä vuonna. Eli lomalla ollaan.

Paitsi että gradu.

Gradusta tehtävän seminaariesitelmäni pitäisi olla valmis helmikuun lopulla, enkä ole edes aloittanut vielä. Jotakin pitäisi tehdä, ja se jäytää mielenperukoilla niin, että olo on epämukava. Olen ennekin miettinyt, että saako opiskelija koskaan viettää lomaa. Eikö aina ole jokin homma, joka vaatii huomiota osakseen?

Muistan ensimmäisen yliopistovuoteni yhdeksän vuotta sitten. Olin ilmoittautunut laitostenttiin suorittamaan jotain turhanpäiväistä keskiajan arkeologian kurssia. Tentti pidettiin tammikuun alkupäivinä. Koko joulun tentti piipitti takaraivossani, että ”lue, lue, opiskele, opiskele”. Minähän luin ja opiskelin. Joululomilla on myös tullut kirjoitettua esseitä, luettua (arkeologian) gradukirjallisuutta, mietiskeltyä väitöskirjaa, stressattua apurahoista, joita en koskaan saanut... Voisin jatkaa listaa vaikka miten pitkään.

Nyt gradun eteen on pakko tehdä jotain. Ehkä voisin lukea yhden artikkelin illassa koko joululoman ajan.

No, okei. Taidan kuitenkin viettää erittäin hyvin ansaittua vapaata viikonloppua nyt. Enkä myöskään joulun päivinä aio suoda ajatustakaan pänttäämiselle. Jos torstain tenttini menee läpi, saan sentään 34 opintopistettä tältä syksyltä. Olen lukenut tentti- ja gradukirjallisuutta yhteensä noin 2000 sivua, kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista varten 20 romaania, näytelmää ja runokokoelmaa, kirjoittanut yli 100 sivua esseitä, kaunokirjallisia tekstejä (opintoja varten), tutkimussuunnitelmia ja apurahahakemuksia. Eli maailma saa luvan olla kaatumatta, vaikka pidänkin kuusi vapaata iltaa.

Lapset ovat kyllä onni ja ihanuus! Jos heitä ei olisi, opiskelisin varmasti yötä päivää koko loman ajan. Nyt minun on ”pakko” heittää gradukirjallisuus sivuun ja tehdä kaikkea kivaa lasten kanssa. Aiomme leipoa joulutorttuja, koristella joulukuusen ja keittää riisipuuroa. Tavata kavereita, juhlia isoäidin 91-vuotissynttäreitä sukulaisten kanssa, leikkiä uusilla joululahjaleluilla (jee, pääsemme toivottavasti kokoamaan uusia, hienoja legorakennelmia!). Kamala pakko tosiaan...

Joulu on lempivuodenaikani taustalla häälyvistä tekemättömistä opinnoista huolimatta! Rentoa lomaa itse kullekin lomailijalle!