Olemme eläneet uutta vuotta neljä päivää, joista olen ollut kipeänä neljä päivää. Vuosi on siis alkanut erinomaisesti. Olen nimittäin sairasvuoteessa maatessani ehtinyt suunnittelemaan, millaisiin haasteisiin aion vuonna 2015 vastata. Niitä on aika monta.

Gradun aion saada valmiiksi joulukuuhun mennessä. Sillä ei siis ole kiire vielä tässä vaiheessa vuotta, mutta graduseminaariesitelmä on jo kuuden viikon päästä. Siihen mennessä pitäisi siirtää noin 50 sanan aineisto tietokantaan, analysoida se ja kirjoittaa siitä esitelmä, jonka pituus on käsittääkseni 15-20 sivua. Kiire. Älytön kiire, varsinkin koska Siippani ja minä hoidamme edelleen Vauvan kotona niin, että kummallakin on 2,5 päivää opiskeluaikaa viikossa. Huh.

Vauva aloittaa päivähoidon maaliskuun lopussa. Hän pääsee samalle hoitajalle, jonka luona Esikoinenkin arkipäivät viettää. Vauva siis tuntee jo nyt tulevan hoitajansa, ja suhtaudun turvallisin mielin hoidon aloitukseen, vaikka varmaankin tirautan kyynelen tai pari, kun h-hetki oikeasti koittaa.

Syksyllä olisi tarkoitus aloittaa opettajan pedagogiset opinnot, jos minut valitaan kaikkien muiden hakijoiden joukosta. Kuulemani mukaan opettjan pedagogisten opintojen tekeminen on hauskaa mutta tosi rankkaa. Toivotaan, että ensi lukuvuonna lapset eivät ole paljon kipeinä, jotta saan kunnialla opinnot tehtyä.

Lupauduin luovan kirjoittamisen ainejärjestö Kammio ry:n hallitukseen, ja muiden hallitustehtävien ohella otin kontolleni Kammion keräämän ja julkaiseman antologian päätoimittajuuden. Tämä on varmasti kevään mielenkiintoisin homma mutta vie myös aikaa. Onneksi antologialle valitaan toinenkin päätoimittaja, ja avuksemme tulee myös toimituskunta.

Luovan kirjoittamisen kurssien lisäksi aion olla myös vapaa-ajalla luova ja kirjoittaa yhden novellin joka kuukausi. Pituutta ajattelin näille teksteille kerryttää viidestä viitentoista sivua. Niistä pitäisi sitten koostaa novellikokoelma. Lienee siis turha sanoa, että kaikkien novellien aihepiiri tulee olemaan sama.

Marraskuussa on jälleen National Novel Writing Month, johon aion (tietenkin) osallistua. Vielä minulla ei ole hajuakaan, mitä aion kirjoittaa. Sitäkin pitää ruveta parin kuukauden päästä miettimään.

Päätin ottaa myös lukuhaasteen vastaan: löysin netistä listan, johon on annettu 52 lukutehtävää, jotka pitää tämän vuoden aikana suorittaa. Tehtävät ovat tyyliä ”lue yksi yli sata vuotta sitten kirjoitettu romaani” tai ”lue romaani, joka sijoittuu kotipaikkakunnallesi”.

Viimeisimpänä ja ehkäpä vähäisimpänäkin aion mahtua vanhoihin vaatteisiini kesäkuuhun mennessä. Osa vaatteista mahtuukin päälleni, eikä kyse oikeastaan ole siitä, että painon pitäisi pudota, sillä se on suunnilleen normaalilukemissa. Enemmänkin on kyse ruokaremontista sekä lihasten esille saamisesta. Aloitan pikkuhiljaa, muutan tapojani vähitellen, koska ruokavalion muuttaminen kertarysäyksellä ei toimi. Se aiheuttaa vain hiilarihimoa ja repsahduksia. Salilla käyn aluksi kerran viikossa, keväällä kaksi kertaa. Lisäksi aion harrastaa niska-hartiajumpan ohjaamista ja juoksua. Tarkoitus ei siis ole mikään fitnessharjoittelu vaan vähän kiinteyttää lihaksia ja kasvattaa voimaa.

Kyllä sitä saa taas kiirettä pitää, mutta aion jatkaa samaan malliin kuin ennenkin: viikonloput (pääasiassa) ja iltapäivät kello 16 ja 19.30 välillä on pyhitetty lasten kanssa olemiselle. Nyt kun vielä toipuisin tästä kaameasta taudista, niin pääsisin toteuttamaan suurisuuntaisia suunnitelmiani...

Antoisaa uutta vuotta itse kullekin!