Kävimme epäonnistuneella neuvolakäynnillä viisivuotiaan Esikoisen kanssa. Hän ei suostunut tekemään yhtäkään tehtävää eikä halunnut tulla mitatuksi tai punnituksi. Sen sijaan hän huusi niin kovaa, että ääni kuului terveysaseman päästä päähän ja kiukuspäissään löi äitiä (onneksi ei sentään neuvolantätiä...).

Esikoisemme on todella ujo ja arka. Hänen on vaikea mennä mukaan samanikäisten lasten leikkeihin, siirtymävaiheet kestävät kauan ja luottamus aikuisiin rakentuu hitaasti. Pienempänä hän yksinkertaisesti piiloutui äidin tai isän housunlahkeen taakse, mutta nyt kun häneltä jo odotetaan enemmän, hän peittää uusien tilanteiden pelkonsa ja ujoutensa riehuntaan ja kiukutteluun.

Välillä olen huolissani. Huolehdin, että saako Esikoinen koskaan kavereita, oppiiko toimimaan isoissa ryhmissä, osaako huomioida toiset ihmiset.

Sitten kuulin tuttavan suunnilleen samanikäisestä lapsesta, joka myös saa raivareita ja äityy lyömään vihaisena ja muistin, että Esikoisemme on vielä aika pieni. Ei hänen vielä kuulukaan osata aikuisen tavoin hallitan vihaansa. Hänellä ei ole välineitä käsitellä ujouttaan eikä hän osaa pukea sanoiksi pelkoaan, jota muiden lasten seuraan meneminen aiheuttaa. Niitä taitoja täytyy opetella mutta ei vielä osata. Onneksi neuvolasta saa apua näiden opetteluun silloin, kun se on lapselle extravaikeaa ja kun vanhemmista tuntuu, että he eivät yksin pysty tukemaan lapsen oppimista tarpeeksi. Me aiomme hyödyntää tätä apua.

Kaikista sosiaalisen kanssakäymisen ongelmistaan huolimatta Esikoinen on upea ja suloinen pikkupoika. Adrenaliinit niin äidillä kuin pojalla nostattaneen neuvolakäynnin jälkeen kävelimme rauhallisesti kahden kilometrin matkan kotiin. Esikoinen halusi näyttää metsikön läpi kulkevan oikoreitin ja oli ylpeä siitä, että tiesi sellaisen reitin, jota minä en tiennyt. Rämpiessämme metsässä Esikoinen sanoi: ”Äiti on ihana.” Vastasin siihen, että Esikoinen on myös ihana, johon Esikoinen mietteliäästi: ”Äiti on ihana, isä on ihana ja Vauva on ihana.” Sydämeni suli.

Kun pääsimme kotiin Esikoinen ja Vauva menivät keittiön pöydän alle leikkimään myyriä.