Meidän perheen perusvuorokausirytmi:

7.30 herätys. Armotonta väsykiukuttelua, pompotusyrityksiä ja vanhempien kiristyneet hermot. Esikoinen syö ja pukee kiltisti.

8.30-16.00 Äiti ja isä (jatko-)opiskelevat silmät ristissä eivätkä oikeastaan jaksa väsymykseltään keskittyä opintoihin.

13-14 päiväunet. Vauva ei nuku päiväunia kotona viikonloppuisin, mutta päivähoidossa nukkuu 50 minuuttia. Päiväunet ovat varsinainen riippakivi ja vanhempien kidutusväline. Lue pitemmälle, jos haluat tietää miksi. Esikoinen lepää puolituntia esim. lastenohjelmia katsellen.

20-21 kaikkien normaalien lasten, kuten Esikoisen, 6-vuotta, nukkumaanmenoaika. Sekä Esikoiselle että Vauvalle luetaan iltasatu ja muutkin iltatoimet hoidetaan joka ilta samaan aikaan ja samassa järjestyksessä. (Jos Vauva ei ole nukkunut päiväunia, hän nukahtaa. Siis viikonloppuisin.)

22-24 Vauva nukahtaa sen jälkeen, kun vanhemmat ovat silittäneet Vauvan varpaita ja selkää, sylitelleet, kantaneet, laulaneet, kertoneet sadun toisensa perään, itkeneet ja raivonneet omaa väsymystään. Äiti toivoo, että pääsisi joskus nukkumaan kymmeneltä. Tai edes yhdeltätoista.

04.00 Vauva herää, huutaa ja raivoaa kaksi tuntia eikä rauhoitu. Vanhemmat toivovat, että saisivat vielä joskus nukkua kokonaisen yön. Jos huuto äityy kirkunaksi, Esikoinenkin herää, mutta nukahtaa takaisin itsekseen.

7.30 herätys. Vauva herää 5-8 tunnin yöunien jälkeen. Seuraa armotonta väsykiukuttelua, pompotusyrityksiä ja vanhempien kiristyneet hermot. (Viikonloppuisin Vauva herää noin kello 8.30 kahdentoista tunnin yöunien jälkeen, jotka on keskeyttänyt vain lyhyt ja huudoton pyyntö päästä äidin ja isän viereen nukkumaan.)

Tätä on jatkunut kesäkuusta lähtien.

Onko tämä normaalia? Jatkuuko tämä kauan? Onko tästä pakko kärsiä? Voiko Vauvan uniin jotenkin vaikuttaa? Voiko hoitajalta pyytää päiväunien pois jättämistä siitäkin huolimatta, että hänen mielestään Vauva tarvitsee unet? Jos sinulla on edes yhteen kysymykseen vastaus, jaa se kanssani.

Pari päivää sitten veljeni oli hoitamassa Vauvaa, kun olimme molemmat Siipan kanssa poissa kotoa. Vauva oli nukahtanut sekunnissa sen jälkeen, kun veljeni oli sulkenut iltasatukirjan. Hiljainen ilta ilman karjuntaa ja tuntikausien nukutusrumbaa oli ihmeellinen. Ihmeellinen! Voisiko tällaisen nukutuspalvelun saada useamminkin?