Tutkimukseni on jumissa. Olen viime aikoina keskittynyt arkeologisen aineiston keräämiseen, ja tietokannassani onkin jo suurin osa tarvitsemistani muinaisjäännöskohteista. Ongelmaksi on muodostunut eräs taalainmaalainen rautakautinen kalmisto, josta en saa tietoja millään. Siihen liittyvää kirjallisuutta ei löydy Turun yliopistosta eikä tiedonhakuni mukaan mistään muustakaan suomalaisesta kirjastosta. Niinpä tein kaukolainapyynnön Ruotsiin muutamia viikkoja sitten. Kumpikaan tilaamistani opuksista ei ole tullut, vaikka kaukolainatkin yleensä tulevat parissa päivässä (olen tehnyt aika monta kaukolainapyyntöä, koska arkeologinen aineistoni on yksinomaan ruotsalaista eikä sitä löydy Suomesta). Niinpä tutkimus ei etene, ja kirjoitan tätä keksiäkseni, mitä tekisin odotellessani kaukolainojani.

---

Ajattelin kertoa, millainen päiväjärjestyksemme on nykyään, kun minä olen yliopistolla ja Siippa töissä. En usko, että se kovasti poikkeaa muiden ruuhkavuosia elävien perheiden aikatauluista, mutta itseäni kiinnostaa kovasti, miten muissa perheissä on järjestetty esimerkiksi lasten kuljetukset hoitoon tai perheen yhteinen aika. Niinpä kerron tässä omista järjestelyistämme.

6.30 Herään ja laitan itseni valmiiksi.

7.00 Lapset ja Siippa heräävät. Syön lasten kanssa aamiaista Siipan hoitaessa aamutoimia.

7.35 Lähden yliopistolle.

7.55 Siippa vie Kuopuksen päivähoitoon. Minä aloitan päivän hommat. Aamuisin yleensä luen tutkimuskirjallisuutta, kun olen virkeä ja vastaanottavainen.

8.30 Siippa vie Esikoisen eskariin ja lähtee töihin yhdeksäksi.

11.15 Käyn lounaalla. Kulutan lounaaseen 20-60 minuuttia riippuen siitä, saanko lounasseuraa vai olenko kiireinen. Lounaan jälkeen en lue koskaan. Syöminen alkaa yleensä unettaa kovasti, ja jos joudun lukemaan, silmäni painuvat väkisinkin kiinni. Usein kirjoitan apurahahakemuksia, artikkelia, esitelmiä, tallennan aineistoa tietokantaan, käyn kirjastossa - mitä tahansa, mikä saa minut pysymään hereillä.

15.45 Lopetan työt ja haen Esikoisen eskarista kello 16.

16.30 Haen Kuopuksen hoidosta.

17.00 Syömme päivällistä. Yleensä jotakin nopeasti valmistuvaa, kuten lasten suosikkia pääkallopataa (=makaronia ja jauhelihaa sotkettuna, ei mitään muuta).

17.30 Olemme kotona ja katsomme lastenohjelmia, pelaamme, piirrämme tai luemme.

18.00 Siippa tulee töistä.

19.00 Iltapala, iltapuuhat ja iltasatu.

20.00-20.30 Lapset nukahtavat, ja vanhemmat voivat hengähtää.

23.00 Menen nukkumaan.

Kuten näkyy, yhteistä luppoaikaa arkena on vain puolitoista tuntia päivässä. Se on aika vähän. Mietin aina, että tuona aikana pitäisi kai olla erityisen aktiivinen ja viedä lapset uimaan ja pyöräilemään ja joka paikkaan. Mutta oikeasti en jaksa. Kiireisen päivän päätteeksi haluan vain olla kotona. Jos olen tosi väsynyt, lapset saavat katsella ohjelmia. Muuten teemme yhdessä jotain, joskus jopa askartelemme (ja tänään ehdotin jo aamulla, että leivotaanko iltapäivällä). Usein iltapäivisin katselen ikkunasta, miten naapureiden lapset ovat vanhempiensa kanssa ulkona ja poden huonoa omatuntoa. En ymmärrä, miten he jaksavat! Jaksatteko te?

---

No niin. Kannatti jättää tutkimus hetkeksi syrjään. Nyt tiedän, miten saan edistettyä sitä! Tänään aion tallentaa tietokantaani 1300 vuotta sitten käytetyt raudanvalmistuspaikat Jämtlannissa ja Härjedalenissa. En vielä tiedä, tarvitsenko niiden paljastamia tietoja tutkimuksessani. Sitten rupean käymään läpi sitä sana-aineistoa, joka minulla jo on kerättynä. Ja käyn - hitsi vieköön - kirjastossa selvittämässä, missä kaukolainani viipyvät!