Väitöstutkimukseni ensimmäisen osatutkimus valmistui elokuussa. Syys-lokakuussa kirjoitin siitä artikkelin, ja kun vihdoin lähetin sen arvioitavaksi alan julkaisuun, mieleni teki pitää kuukauden loma.

Lomailu ei tietenkään ollut mahdollista. Piti rynnätä seuraavaa osatutkimusta taustoittamaan. Olin aloittanut sen jo syyskuussa käymällä läpi sanakirjoja ja lukemalla kirjallisuutta, mutta nyt piti jatkaa täyttä vauhtia.

Ongelma oli, etten millään jaksanut. Aihe ei innostanut, ajatukset harhailivat muualle. Yritin helpottaa paineita suorittamalla muita tohtorintutkintoon kuuluvia opintoja, tekemällä tunnin-pari lyhyempiä työpäiviä ja jättämällä lasten jälkeiset illat täysin omaksi vapaa-ajakseni (yleensä vähintään kehittelen ajatuksia ja hypoteesejä iltaisin ja vastailen sähköposteihin).

Löysin hyvää aineistoa ja jatkokysymyksiä herättäviä tutkimuksia, ja vähitellen aloin innostua aiheesta, vaikka edelleenkin olin uuvuksissa. Kesken kiinnostavan 1600-luvulla kirjoitetun saamelaisen mytologian kuvauksen lukemisen tunsin, miten kurkkua alkoi kaihertaa. Siitä muutaman tunnin kuluttua olinkin jo kuumeisena makaamassa sohvan nurkassa.

Tietenkin sairastua voi milloin vain, mutta itse olen huomannut saavani taudit silloin, kun olen väsynyt, stressaantunut ja yrittänyt liikaa. Niin nytkin. Sairastuin maailman kivuiliaimpaan kurkunpään tulehdukseen. En totisesti edes tiennyt, että tällaista kurkkukipua voi olla olemassa: asteikolla 1-10 kipu tuntui yhdeksiköltä. Viiime yönä valvoin kivun kanssa puoli kolmeen.

Ei siis ole ollut toivoakaan, että olisin tehnyt etätöitä kotoa, lukenut kirjallisuutta ja etsinyt aineistoon keräämilleni sanoille etymologioita niin kuin vielä sairastumispäivänä ajattelin. Kroppani varmisti, että saisin levättyä. Olen ollut niin töttöröö, etten ole pystynyt edes potemaan huonoa omatuntoa siitä, että olen ollut kaksi työpäivää tekemättä töitä.

Tai no - itse asiassa valvoessani toissa yönä kivun keskellä keksin viimein otsikon esitelmälleni, jonka menen pitämään tammikuussa (otsikko pitää ilmoittaa ensi viikolla). Eli ei tämäkään sairastaminen ihan hukkaan ole mennyt! Sitä paitsi nyt en malta odottaa, että pääsisin taas töitten pariin. Tästä taudista selvittyäni en halua hetkeen katsoa mitään Netflixistä.