Katselin tässä taannoin Kuopuksen kanssa hänen lempiohjelmaansa Kaapoa. Olen pitänyt Kaaposta ja ajatellut sitä varsin hyväksi ja kehittäväksi lastenohjelmaksi. Vanhoihin Kaapo-jaksoihin tämä pätee yhä, mutta nyt tätä uuden kauden jaksoa katsoessani  suomenope minussa oli saada sydänkohtauksen.

Kertoja kertoi, miten Kaapo alkoi piirtämään ja sen jälkeen tämä alkoi tanssimaan. Kyllä särähti korvaan. Tiedän, tiedän. Nykyään alkaa tekemään on sallittu ja oikein, mutta kyllä se vaan kuulostaa aika kaamealta yleiskielessä (käytännössä siis kirjakielessä, jota ääninäyttelijät puhuvat tai lukevat).

Sitten Kaapo sanoi: "Tämä on meidän rusetti." Tämän jälkeen ohjelmassa tuli lausahdus tyyliä "tämä on minun kissani". Missä on johdonmukaisuus? Onko possessiivisuffiksia nykyään tarkoitus käyttää vain yksikön ensimmäisessä persoonassa? Tällaista kieltäkö haluamme lapsiemme oppivan?

Olisin ehkä voinut antaa nämä kaksi muotovirhettä anteeksi, ellei...

...Kaapon mummi olisi sattunut kertomaan nuoruudestaan Kaapolle: "Se ilta, kun saimme tämän rusetin, osallistuimme kilpailuun." Siis mitä? Eikö suomessa ole enää essiiviä?

... Kaapo olisi kaatanut isoa kirjaa pöydältä, joka tippui lattialle. En ihan osaa hahmottaa, miten pöytä tippuu lattialle. Ei kai sitä sentään ole tiputettu yläkerrasta alakerran lattialle? Jos näin kävi, toivottavasti kehenkään ei sattunut!

Olen kauhuissani. Ja sitten valitetaan, etteivät suomalaiset lapset enää osaa suomea niin, että he erottaisivat kirjakielen ja puhekielen erot. No eivät kai, jos edes lastenohjelmien kääntäjät eivät tee eroa näiden kahden kielimuodon välille. Vähintään kääntäjän pitäisi osata virkkeen ja lauseen viittaussuhteet ja muut pikkuseikat, jotka minä opin jo alakoulun ylempien luokkien äidinkielentunneilla.

Vai olenko siis ymmärtänyt suomen kielestä nyt jotain väärin?

Tätä kirjoittaessani katselen toisella silmällä vanhan mallista Kaapoa yhdessä Kuopuksen kanssa, ja siinä Kaapoa harmittaa hänen oma pienuutensa. Muutenkin kieliasiat ovat kunnossa, joten taidan tästä lähtien suositella Kuopukselle vain näitä huolella tehtyjä Kaapoja.

 

PS. Jos tästä kirjoituksesta löytyy puhekielisyyksiä ja suoranaisia virheitä, niistä saa sitten sättiä.