Viimeksi kirjoitin syksyn harrastuksista, joten pitäisi varmaan lausahtaa myös sananen työhommeleista. Ja niitähän riittää. Tarkoitus oli pitää syksy tyhjillään, keskittyä väitöskirjan kirjoittamiseen ja opiskella viroa.

Ei se ihan niin menekään.

Heti ensimmäisellä työviikolla tuli kyselyä, josko voisin pitää esitelmän yhdessä erään arkeologin kanssa syksyllä järjestettävässä monitiedetyöpajassa. Sopiihan se, joten tällä ja viime viikolla olen väsännyt artikkelin kirjoittamisen, kirjallisuuden lukemisen ja johdanto-osan suunnittelun ohella esitelmää.

No, sitten minua rohkaistiin niin kovasti lähettämään esitelmäabstrakti syksyllä järjestettäville eteläsaamen tutkimuspäiville, että enhän voinut muuta kuin ruveta väsäämään sellaista. Jos esitelmä hyväksytään mukaan ohjelmaan, pitäisi matkustaa Norjaan.

Ai niin, muistinko mainita, että esitelmäni on ruåtsiksi?

Niin, ja sitten sain sähköpostia, jossa minut kutsuttiin esitelmöimään saamelaista menneisyyttä käsittelevään konferenssiin. Matkat, hotellit ja kaikki maksetaan puolestani. Eli marraskuussa on edessä taas reissu Norjaan. Ja sitä ennen pitäisi kirjoittaa abstrakti, ja - no niin - ylipäätään keksiä, mitä esitelmässäni sanoisin.

Alun perin konferensseja piti olla tänä syksynä vain yksi! Olin nimittäin jo aikaa sitten suunnitellut matkustavani Ruotsiin saamelaiskieliä käsittelevään symposiumiin. Sekin on marraskuussa, ja sitä varten tein abstraktin jo ennen kesälomaa.

Miten mahtaa käydä suurisuuntaisen suunnitelmani saada väitöskirjan johdanto-osa toukokuun alkuun mennessä valmiiksi, kun matkustelen ympäri Pohjoismaita koko syksyn? Johdanto-osan lisäksi syksyllä pitäisi saada kolme artikkelia julkaisukuosiin. Tai siis neljä, sillä yhteen konferenssiin liittyy julkaisu, johon pitäisi tekaista artikkeli. Onneksi sitä varten artikkeli on melko valmis - vain vähän toimitustyötä se vielä tarvinnee.

Ja se viro! Mahdanko ennättää viron kurssille, vai pitääkö se jättää suosiolla ensi vuoteen?

Kaiken yllä mainitun lisäksi olen jo elokuussa muun muassa isännöinyt muualta kotikaupunkiini matkannutta kollegaa, toimittanut tieteellistä julkaisua, jonka toimitussihteeri olen, ja tehnyt töitä eräälle omasta väitöskirjastani irralliselle tutkimusprojektille (joka on muuten huippukiinnostava!).

Tähän kirjoitukseen taisi nyt tulla vähän valittava sävy. Se ei kyllä ollut tarkoitukseni. Olen hyvin innoissani kaikista työmatkoista, -projekteista ja -suunnitelmista. Erityisesti konferenssit ovat työni kohokohtia, koska niissä kuulee alojeni uusimmista käänteistä ja tapaa hienoja ihmisiä. Toisaalta kuitenkin haluaisin saada sen väitöskirjan johdanto-osan keväällä kirjoitettua, jotta saisin työni esitarkastukseen ja voisin valmistua ensi vuoden syksyllä. Mutta kyllä varmaan tähänkin blogikirjoitukseen joku Facebookissa kommentoi, että oot niin supertehokas, että kyllä se valmiiksi tulee.

Ehkä se sitten tulee. Se ainakin on ensisijainen tavoitteeni.