Viimeksi pohdiskelin vauva-ajan ja opiskelun yhdistämistä ja totesin, että selkeät aikataulut ovat kaiken a ja o. Ihan pikkuvauvan kanssa on tietysti aika haastavaa, varsinkin minun pikkuvauvani. Hän nimittäin nukkui kolmen kuukauden ikään asti vain 45 minuutin päiväunia. Sylissä hän saattoi joskus nukkua kauemmin (mistä johtuen saamen sanasto joutui yksikätiseen käsittelyyni).

 

Nykyään meillä on kuitenkin selvä päivärytmi (josta kuitenkin poiketaan säännöllisesti). Se on suunnilleen seuraavanlainen:

 

Kello 7.15 heräämme, syömme ja puemme.

 

Kello 8.30 vien Esikoisen päivähoitoon, jonka jälkeen seurustelen Vauvan kanssa.

 

Kello 9.00 Vauva menee ensimmäisille päiväunilleen. Silloin minä opiskelen kotona: luen kirjallisuutta ja artikkeleita taikka kirjoitan esseitä.

 

Kello 10.00 Vauva herää. Leikimme, seurustelemme, teemme yhdessä kotitöitä (Vauva katselee heiluvia pyykkejä tai sotkee olohuonetta, jotta saan siivota).

 

Kello 11.00 Lähdemme yliopistolle lounaalle ja käymme usein myös kirjastossa lainaamassa tai palauttamassa kirjoja, tapaamme professoreita ja opettajia tai hoidamme muita käytännön asioita. Vauva nauttii saamastaan huomiosta ja näkö- sekä kuuloärsykkeistä valtavasti. Yleensä Vauva nukkuu lyhyet unet puoliltapäivin.

 

Kello 13.00 palaamme kotiin, leikimme ja puuhastelemme yhdessä jotain.

 

Kello 14.00 Vauva tarvitsee taas unta, joten käytän ajan hyödyksi opiskellen. Jos yöllä on ollut sata syöttöä ja olen väsynyt, nukun itsekin päiväunet pänttäämisen sijaan (kuten tänään).

 

Kello 15.30 haen Esikoisen hoidosta, ja iltapäivä on perheen yhdessäolon aikaa: syömme, juttelemme ja pelaamme ja luemme kuvakirjoja. Jos Vauva nukkuu vielä yhdet päiväunet, saatan saada vielä vähän opiskelujuttuja tehtyä, kun Esikoinen katselee Muumia tai leikkii isänsä kanssa. Parina päivänä viikossa käyn kuntosalilla tai jumpassa.

 

Kello 20.00 mennessä molemmat mukulat ovat untenmailla, joten käyn lenkillä, jatkan pari tuntia opiskelua tai vietän laatuaikaan mieheni kanssa. Usein kaikkia näitä.

 

Kello 23.00 menen nukkumaan. Yön aikana Vauva syö 4-7 kertaa.

 

Luentopäivinä (1-2 luentoa viikossa) aikataulu tietysti poikkeaa tästä. Vauvan päiväunet ovat kuitenkin yleensä aina suunnilleen samaan aikaan. Vauvan ihanat isovanhemmat ja minun upeat ystäväni ovat lupautuneet hoitamaan Vauvaa luentojen ajan. Tulee kyllä sellaisiakin päiviä, jolloin Vauva matkaa kanssani luentosaliin (ja on toivottavasti oma aurinkoinen itsensä eikä mikään raivoava myrsky).

 

Yleensä yhteen päivään mahtuu siis opiskelua 3-6 tuntia riippuen siitä, kuinka paljon palautuspäivät ja tentit painavat päälle. Opiskelu on katkonaista, mutta se on tässä elämäntilanteessa vain hyväksyttävä. Iso osa esimerkiksi kirjallisuusanalyyseistä tai esseiden rakenteen suunnittelusta tapahtuu pääni sisällä työnnellessäni vaunuja kohti yliopistoa tai vauvan keskittyessä leluihinsa. Opiskelua se on sekin, vaikka kädessä ei ole jatkuvasti konkreettista artikkelinippua.

 

Tavoitteeni on saada syksyn aikana 20-25 opintopistettä. Eiköhän se tällaisella rennolla otteella onnistu. Raportoin syksyn sadon sitten myöhemmin, kun joulu kolkuttelee ovelle.