Arkemme helpottui muutama viikko sitten. Veljeni kertoi joskus tammikuussa, että he ovat ruvenneet käyttämään ruokakaupan kotiintoimituspalvelua. Hän sanoi, etteivät he aio enää ikinä mennä ruokakauppaan, kun löysivät tämän palvelun, jossa ruoat toimitetaan suoraan kotiovelle.

Googlasin tietysti heti, löytyisikö samanlaista palvelua meillekin. No, ei löytynyt. Mikään ruokakauppa ei toimittanut ruokia meidän naapurustoomme. Niinpä edelleen raahasin monta kertaa viikossa monta ruokakassillista kaupasta kotiin. Liikuntasuoritusta tietysti parantaa se, että kotimatka kaupasta on ylämäkeä. Kaupassa käynti on välillä ollut todella raskasta, kun olen kärsinyt astmasta viime kuukaudet. Siksi varmaankin ajatus kotiintoimitetuista kauppakasseista jäi mieleeni, ja noin kuukausi sitten googletin uudestaan, joko nyt löytyisi kotiinkuljettaja meillekin.

Kyllä! Yksi ruokakauppa oli laajentanut aluettaan meidän suunnalle, ja kokeilin palvelua siltä seisomalta.

Palvelua olikin helppo käyttää, ja ruoat ilmestyivät kynnyksellemme seuraavana päivänä tilaamanani aikana. Eipä ollut vähään aikaan jääkaappi ollut niin täynnä kuin ladottuani ostokset sinne. En ikinä olisi saanut niin paljon ruokaa raahattua kotiin kävellen saati pyörällä. Sain ostettua koko viikon maidot ja päivällisainekset yhdellä kertaa.

Nyt ei ole enää tarvinnut lähteä töistä puolituntia liian aikaisin siksi, että ehtisin kauppaan ennen lapsen hakua hoidosta. Ei ole tarvinnut lähteä töiden jälkeen väsynyt lapsi käsipuolessa kauppaan ostamaan seuraavan parin päivän ruokia. Ei ole tarvinnut lasten nukkumaanmenon jälkeen tuhlata lepoaikaa kaupassa käyntiin. Aikaa on jäänyt kaikkeen kivaan: pelailuun, lukemiseen, ulkoiluun, käsitöihin, askarteluun.

Tiedän myös nyt aiempaa paremmin, kun "käymme kaupassa" vain kerran viikossa, kuinka paljon ruokaan (ja kodin pesuaineisiin, hygieniatuotteisiin yms.) menee rahaa kuukausittain. Aikaisemmin summaa oli hankala arvioida, kun kävi monta kertaa viikossa pikkuostoksilla ja kuitit hukkuivat aina eikä tiliotteeltakaan aina saa selvää, mikä kulu on ruokaostos ja mikä jokin muu ostos.

Ruokaostosten kotiinkuljetus maksaa kympin kerralta. Se ei siis ole aivan ilmaista, joten olen todella pyrkinyt ostamaan koko viikon pöperöt. Toinen huono puoli on se, että nyt olemme piirun verran epäekologisempia kuin silloin, kun kuljetin ruoat kotiin lihasvoimin. Nyt ruoat kulkevat kotiimme autolla, ja vaikka itse en sen auton kyydissä olekaan, on auton kuljettamat päästöt kuitenkin laskettava meidän piikkiimme.

Olen nyt kuitenkin valmis kestämään myös kotiinkuljetuksen huonot puolet. Onhan myös niin, että samalla autolla kuljetetaan myös muiden tilaajien ruokia, eli ehkä päästöosuutemme on kuitenkin pienempi kuin jos vaikka kulkisimme omalla autolla kauppaan. Ja kympin maksan kotiinkuljetuksesta mielelläni ihan jo siksi, että elämäni stressitaso on laskenut radikaalisti, kun ruuhka-arkeen ei tarvitse enää aikatauluttaa kaupassakäyntejäkin. Ja sitä paitsi! Heräteostosten mahdollisuus on kadonnut, kun joutuu suunnittelemaan ostokset etukäteen.

Ihanaa, että tällainen palvelu on tarjolla!

Lue myös kolmen vuoden takainen blogikirjoitukseni ruokaostoksista.