Nyt olisi kuulkaa tarve romanttiselle kirjallisuudelle. Olen viime aikoina lukenut kaikkea omituista, sellaisia kirjallisuuden genrejä, joita en yleensä lue.

Luin muun muassa dekkarin. En koskaan lue dekkareita. Tai no, ehkä luen yhden dekkarin vuodessa. Tänä vuonna lukemani kirja oli Magnus Nordinin Avgrundens änglar, joka ei todellakaan ollut nähnytkään romantiikkaa. Vaikka kirja oli kiinnostava ja hyvin kirjoitettu, aihe oli kauhean raskas, siinä hyväksikäytettiin ja murhattiin teinityttöjä. Nyt ei taas vähään aikaan tee mieli lukea (aikuisille) suunnattuja dekkareita.

Sitten luin Magdalena Hain lastenkirjan Kerjäläisprinsessa. Sen päähenkilöt olivat liian nuoria, eikä tarinan aihe juurikaan jaksanut kiinnostaa minua.

Viimeisimpänä luin Anne Salovaaran Näin piirretään kuun. Se oli mielestäni lupaava: kielletty rakkaus oli aiheena! Mutta päähenkilöiden välillä ei ollutkaan jännitettä ja kipinää, ja kirjan kerronta oli liian tavanomaista.

Nyt luennassa on Charles Dickensin Kolea talo, ja siinä pitäisi olla rakkaustarina, mutta se on vain sivuosassa. Sitä paitsi kirjassa on melkein 1000 sivua, ja siksi se etenee välillä vähän hidastempoisesti.

Ymmärtänette siis, että romantiikan nälkääni ei ole ravittu riittävästi.

Kriteerini:

Genreltään kirja saisi olla historiallista fiktiota (olen jo lukenut kaikki Kaari Utriot ja Kristiina Vuoret), urbaania fantasiaa (en ole vielä löytänyt Cassandra Claren tai Richelle Meadin voittanutta), historiallista fantasiaa (löytyisikö Juliet Marillier'lle kilpailijaa?) tai korkeaa fantasiaa (Trudy Canavan rocks!).

Kohderyhmäksi toivon nuoria aikuisia (young adult ja new adult) tai fantasiasta kiinnostunutta lukijaa. Myös LGBT+ -kirjat kiinnostavat. Jos pystyt perustelemaan muulle kohderyhmälle suunnatun kirjan oivallisuuden, saatan tarttua siihenkin!

Vanhoihin linnoihin, hylättyihin rakennuksiin, sisäoppilaitoksiin ja lukioihin sijoittuvat kirjat jaksavat sykähdyttää.

Kirjan pitää olla romanttinen! Ja vähän jännittävä. Ja hauska ja liikuttava.

Kirjan pitää olla hyvin kirjoitettu, mutta sen ei tarvitse olla Nobelin tai Finlandia-palkinnon voittaja (en yleensä ole pitänyt palkituista kirjoista). Hesarin tai muiden sen tyyppisten foorumeiden kritiikit eivät myöskään kiinnosta. Sinun mielipiteesi ja kritiikkisi kirjasta kiinnostaa.

Niin, että olisiko suosituksia? (Otan tällaisia suosituksia vastaan ympäri vuoden ja koko ikäni, eli jos luet tämän blogi-kirjoituksen vasta kymmenen tai viidenkymmenen vuoden päästä, olen todennäköisesti edelleen kiinnostunut kirjasuosituksistasi.)