Olen tässä pohdiskellut tarinoiden loppuja. Että mitä parempi tarina - se matka sinne määränpäähän, jossa tarina loppuu - sitä huonompi loppu.

Löysin viime toukokuussa yhden lempitarinoistani. Se oli niin sykähdyttävä, että kirjoitin siitä blogiinikin. Crash landing on you. Tarina on todella huolella tehty, siinä pingotetaan jännite äärimmilleen, annetaan katsojan uskoa pahinta, sitten parasta. Se on todella hyvä tarina. Olen katsonut tuon sarjan jo monta kertaa.

Siis kaikki muut jaksot paitsi viimeisen.

Toinen lempitarinani on Stephenie Meyerin Twilight-romaanisarjassa kerrottu Bellan, Edwardin ja Jacobin tarina. Saatte olla siitä mitä mieltä tahansa, mutta mielestäni se on hyvä ja jännittävä tarina. Romanttinenkin. En erityisemmin pidä Bellasta tai Edwardista, mutta tarina on kekseliäs ja hyvin kirjoitettu. Olen lukenut sarjan useita kertoja.

Paitsi viimeisen romaanin viimeiset luvut.

Näillä molemmilla tarinoilla on mielestäni huono, epätyydyttävä loppu. Viis siitä, että esimerkiksi Crash landing on you -sarjan loppu on uskottava tarinan maailmassa. Koska tarinan päähenkilöille tapahtui niin uskomattomia (uskottavia) asioita sarjan kuluessa, olin odottanut loppua, joka on yhtä uskomaton (ja samalla uskottava). Twilightin loppu ei ole uskottava. Se on tylsä. Se on loppu, joka tuntuu siltä, että päähenkilöille ei koskaan enää tapahdu mitään. He ovat jo saaneet kaiken.

En varmaankaan ole ainoa, joka on tätä mieltä. Crash landing on you -sarjalle ovat lukemattomat fanit toivoneet kakkoskautta. Twilightin fanien mielipiteistä en ole niin selvillä, mutta monet ystäväni, jotka ovat lukeneet kyseisen sarjan, ovat huomauttaneet, että loppu oli todella huono verrattuna siihen, miten jännittävä matka sinne loppuun oli.

Sekä Crash landing on you että Twilight ovat suuria tarinoita. Luulen, että suurille tarinoille on vaikea tehdä hyvää loppua, sellaista, joka tekee tarinalle oikeutta. Katsojaan / lukijaan on sarjan aikana ladattu niin suuria odotuksia, että loppu on helppo tyriä.

Toisaalta. Jos Crash landing on you -sarjan Se-Ri ja Jeong Hyeok olisivat saaneet kaiken kuten Edward ja Bella, valittaisinko siinäkin tapauksessa, että huono loppu? Varmaankin. Eli onko sittenkin loppu, joka ei ole Loppu, parempi kuin loppu, joka on Loppu? Onko kuitenkin parempi, että sidotaan kaikki langat yhteen mutta jätetään pieni säie vielä vapaaksi? Sellainen säie, että katsoja / lukija voi itse kuvitella, mitä seuraavaksi. Ja vaikka kirjoittaa fanifiktiota.

Ehkä minun tosiaan pitäisi kirjoittaa Se-Ri <3 Jeong Hyeok -fanifiktio siitä, mitä heille voisi seuraavaksi tapahtua. En tosin varmasti pysty tekemään näille hahmoille oikeutta. Mutta kirjoittaminen voisi olla hauskaa. Kirjoittaisin heille juuri sellaisen lopun, kun itse haluan.

PS. Jos haluat lukea erinomaisen lopun, kannattaa tutustua Cassandra Claren The Infernal Devices -romaanisarjaan. Sitä täydellisempää loppua ei voi ollakaan.