Olen palannut töihin. Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole valittaa sitä, miten paljon päätäni särki ekana työpäivänä, tai sitä, miten tukossa nenäni oli toisena työpäivänä. Ajattelin kertoa, millaisia työjuttuja kevään varalle on kertynyt, sillä kivuista huolimatta oli jotenkin ihanaa olla töissä ja tuntea tekevänsä jotakin merkityksellistä.

Sain kahtena ensimmäisenä työpäivänä toisen väitöskirja-artikkelini sellaiseen kuosiin, että huomenna pystyn lähettämään sen arvioitavaksi valitsemaani lehteen, kunhan vielä kerran lukaisen sen läpi. Olen kirjoittanut artikkelin viime syksynä eli siis sairaana, joten en ole kauhean yllättynyt, jos koko hoito tulee takaisin jo päätoimittajan hylkäämänä. Mutta kokeilenpa nyt kuitenkin.

Minulla on toinen artikkeli työn alla, ja tarkoitus on nyt kevättalvella työstää sitä. Se on jo kerran hyväksytty julkaistavaksi, mutta vedin sen pois lehdestä, koska teenkin siitä yhteisartikkelin erään toisen tutkijan kanssa. Toivottavasti artikkeli tulee hyvään ja julkaistavaksi lähetettävään kuntoon tämän kevään aikana. Siitä tulee nimittäin vastoin alkuperäistä suunnitelmaa kolmas väitöskirja-artikkelini. Alunperin tarkoitukseni oli julkaista tämä kirjoitus väitöskirjani ulkopuolella, mutta olen muuttanut tutkimussuunnitelmaani niin, että voin sisällyttää tämänkin julkaisun väikkäriini.

Myöhemmin keväällä askartelen muutaman yliopistotyypin kanssa monitieteisen menneisyyttä tutkivan artikkelin. Käytämme hyväksemme maantieteen, arkeologian, genetiikan ja lingvistiikan menetelmiä ja rakennamme niiden avulla mahdollisimman kokonaisvaltaisen kuvan menneisyydestä. Olen tästä projektista aika innoissani! Artikkeli tuskin tulee osaksi väitöskirjaani - luultavasti se jää pikemmin katsaukseksi kuin vertaisarvioiduksi artikkeliksi - mutta se liittyy aivan saumattomasti omiin tutkimusintresseihini. On myös huikeaa tehdä yhteistyötä näin monialaisen porukan kanssa!

Siinäpä kevään artikkelihommat. Kevätkesällä ehkä tulee jo jotain lausuntoja joistain artikkeleista, joten kesä kulluu artikkeleita rukaten. Yhteen uskontotieteelliseen konferenssiinkin olisin halukas osallistumaan kesällä, mutta katsotaan, hyväksytäänkö esitelmäehdotukseni sinne.

Artikkelien ja konferenssijuttujen lisäksi kevääseen kuuluu kaksi kurssia: talvikoulu ja kivikausikurssi. Lähden viikon päästä fennougristiikan talvikouluun Hampuriin. Siellä on tarkoitus opiskella samojedikieliin kuuluvaa nganasania sekä tutustua sellaisiin kielitieteellisiin asioihin kuin informaatiorakenne ja evidentiaalisuus. Aion myös pitää talvikoulussa esitelmän tutkimuksestani, joka ei kyllä liity sitten alkuunkaan talvikoulun varsinaisiin aiheisiin. Onneksi se ei kuulemma haittaa. Olen jo aika innoissani talvikoulusta. Olin muutama vuosi sitten fennougristien kesäkoulussa Unkarin Szegedissä, ja viikko oli antoisa ja hauska.

Kivikausikurssi oli muistaakseni sattumanvarainen Facebook-löytö. Seuraan arkeologian oppiaineen Facebook-sivuja, ja siellä mainostettiin kivikausikurssia. En ole opiskellut tai tutkinut mitään kivikauteen liittyvää sitten arkeologian perusopintojeni vuosina 2005-2006, joten ajattelin, että nytpä menenkin päivittämään tietoni. Kurssi on oikein mielenkiintoinen! Kaiken lisäksi kurssilla kirjoitettavan esseen aiheesta sovin niin, että se hyödyttää myös tulevan kielitieteellis-arkeologisen väitöskirjani johdanto-osan kirjoittamista. Tekeepä mieleni myhäillä - pääsen aloittelemaan johdanto-osan pohtimista jo tänä keväänä.

Nyt vain toivokaa kanssani, että jaksaisin olla töissä siitä huolimatta, että vieläkään sairaudelleni ei ole saatu hoitoa. Viime viikon kurkku- ja korvatautien lääkärin pakeilla käynti oli pettymys. Ajattelin, että kysyn vielä toisen saman alan lääkärin mielipidettä, koska en totisesti ole tyytyväinen tämän lääkärin myymään eioohon (koska siis kyllähän nenä- ja poskionteloissani totisesti on muutakin kuin eioota).

Joka tapauksessa huomenna taas töihin!