Kirjoitan pitkän viestin, jossa sanat, lauseet, virkkeet ja kappaleet seuraavat toisiaan tarkasti mietityssä järjestyksessä. Mietin jopa sanojen alkutavuja saadakseni kauniita alkusointuja tekstiini. Ilmaisen tärkeän asian, en suoraan mutta niin, ettei siitä voi erehtyä. Puhun vähemmän tärkeistäkin jutuista. Lähetän viestin ja jään odottamaan vastausta.

Vastaus tulee.

Peukku.

Ilman lisäselvityksiä.

Aivoni alkavat käännellä vastausta. Miksi peukku? Entä jos se viittaa tuohon kohtaan, johon olisin toivonut toista vastausta, mieluiten surunaamaa? Tai ehkä hän peukuttikin tuota toista asiaa, johon juuri toivoinkin kannustusta? Eihän kyseessä voi mitenkään olla viittaus koko tekstiin! Siinä on niin monta kohtaa, jotka kukin kaipaavat erilaista reaktiota. Miksi peukku?

Pohdin tätä ystävälleni, joka toteaa suoraan, että viestini kohde halusi vain olla mukava ja ilmaista, että viesti luettu.

Oikeasti? Ei mitään taka-ajatuksia, ei ainoatakaan piilomerkitystä?

Kirjoittaja (puhun nyt kirjailijoista tai to-be-kirjailijoista tai muuten ammatikseen paljon kirjoittavista) kirjoittaa sanojensa taakse merkityksiä, jotka hän toivoo lukijan löytävän, ymmärtävän ja tulkitsevan. Kirjoittaja myös lukee muiden (ei niin paljon kirjoittavien) ihmisten sanojen takaa merkityksiä.

Ystäväni viisaat sanat avaavat totuuden eteeni: älä ylitulkitse. Välimerkillä ei ole väliä, sillä "Ok", "Ok." ja "Ok!" tarkoittavat kaikki samaa asiaa: että asia on ookoo, ymmärretty, no worries. Lisäksi "Ok." ei ole tyly vastaus, vaikka se lyhyenä ja vähäsanaisena saattaa sellaiselta kirjoittajan korviin tai silmiin vaikuttaa. Itsehän tulkitsen nämä ookoot niin, että "Ok." on tyly, "Ok!" oivaltava tai innostuva ja "Ok" laiska (koska välimerkki puuttuu). Jos haluan olla rento, sanon "Ookoo." tai "Oke!"; "Okei." on vähän sellainen kiinnostuksen menetys.

Palaan peukkuun, koska olisin halunnut monisanaisemman vastauksen, jossa kommentoidaan kohdittain asioita, jotka ilmaisin niin huolella aseteltujen sanojen avulla. Onko liian päällekäyvää pyytää lisäselvityksiä? Vai onko tyydyttävä siihen, että sanoi mitä tahansa, se on ihmisille kokonaisuudessaan "Ok." tai peukku?