Nyt kun vanha vuosikymmen on taputeltu, voidaan katsella tähän juuri alkaneeseen uuteen vuoteen. Paljon olemme jo suunnitelleet puuhaa tälle vuodelle, esimerkiksi harrastusten, työn ja matkailun merkeissä.

Esikoinen on aloittanut uimakoulun, ja siellä me nyt sitten polskimme joka viikon lauantaiaamu. Täytyy sanoa, että aika aikaisin tuo uimakoulu on määrätty alkamaan, kun altaassa pitää olla jo ennen kymmentä. Onneksi sentään toisena viikonlopun aamuna saa nukkua.

Kuopus puolestaan on suunnitellut alkavansa suunnistaa, mistä hänen vaarinsa - suunnistajakonkari - on varmasti hyvin mielissään. Nyt on vielä vähän ankea aika suunnistaa, mutta kunhan päivät pitenevät ja metsässä on vähän kuivempaa, Kuopus pääsee tutkimaan maastoa ja karttaa.

Minä itse ajattelin laajentaa kamppailuosaamistani ja menen defendon peruskurssille, kunhan se ensi viikolla alkaa. Eräs kaverini lähtee mukaan, joten emmeköhän saa aikaiseksi varsin riemukkaan ja opettavaisen peruskurssin.

Meillä kaikilla jatkuvat lisäksi aiemmat harrastukset: partio, parkour, ju-jutsu, käsityöt ja lukeminen. Omat harrastukseni ovat tosin tällä hetkellä vähemmän tavoitteellisia (ei esimerkiksi valmistautumista vyökokeeseen), koska väitöskirja.

Minulla koittaa töissä jännittävät hetket, sillä yritän raataa väitöskirjani esitarkastuskuntoon ennen kesälomaa. Saa nähdä, onnistunko! Kovin vähän tässä tuntuu olevan aikaa ennen kesäkuuta. Kaikki artikkelit on sentään kirjoitettu ja julkaistu, hyväksytty julkaistavaksi tai lähetetty arviointiin, mutta yllättävän paljon kaikenlaista kirjallisuutta pitää vielä lukea ennen johdanto-osan kirjoittamista. Johdanto-osan pituussuositus on 40 sivua. Minulla tekstiä on 25 sivua enkä ole vielä edes päässyt asiaan... Katsotaan, katsotaan. Jos kaikki menee niin kuin toivon, minulla on väitöstilaisuus vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa. Huh!

Matkojakin on tiedossa! Elokuussa on Wienissä kansainvälinen fennougristiikan kongressi, jonne ajattelin mennä koko viikoksi. Esitelmänkin saan toivottavasti pitää, mutta vielä ei ole tullut vastausta, onko esitelmäehdotukseni hyväksytty. Muita ulkomaille suuntautuvia työmatkoja ei ole toistaiseksi sovittu. Sen sijaan sain äidiltäni joululahjaksi lomamatkan Tallinnaan. En olekaan ollut lomailemassa ulkomailla pitkään aikaan. Odotan matkaa todella! Ajoitimme matkan sopivasti niin, että Tallinnan vanhassa kaupungissa vietetään silloin keskiaikapäiviä. Tiedossa on siis ainakin historiaa ja markkinahumua! Ja toivottavasti myös lepoa ja hyvää ruokaa. Ylipäätään toivon, että ehdin tänä vuonna tai viimeistään ensi vuoden alkupuolella väitöksen jälkeen lomailla vähän enemmän.

Näiden rientojen lisäksi on tiedossa kaikkea muutakin mukavaa: Esikoisen 10-vuotisjuhlallisuudet, ju-jutsuleirejä, viikonloppu parhaan ystävän kanssa pääkaupungissa ja Kuopuksen eskarin aloitus. Pitäisi varmaan ruveta miettimään myös, mitä ihmettä teen väitöksen jälkeen! Joitain suunnitelmia on jo vireillä, mutta varmaan täytyy hakea apurahaa muutamaan kiinnostavaan pikkuprojektiin, jotka eivät mahdu väitöskirjaani mutta jotka haluan ehdottomasti lähiaikoina toteuttaa.

Astelen optimistisena kohti tämän vuoden haasteita. Energiaa vuoteen sinulle myös!