Pikkulapsiperhe, opiskelu ja liikunta.

Siinäpä vaikea yhtälö. Liikunnan, opiskelun ja lasten yhdistäminen on ihan yhtä vaikeaa kuin liikunnan, työn ja perheen yhdistäminen. Tai itse asiassa ehkä vaikeampaa. Opiskelijan työpäivähän ei pääty siihen, kun neljältä muksut haetaan hoidosta: kun työssä käyvä vanhempi lähtee lasten nukkumaan mentyä treenaamaan, opiskelijavanhempi hakee luentomuistiinpanonsa tai tietokoneensa ja jatkaa opiskelua.

Silti liikunnasta ei saisi tinkiä – oman hyvinvoinnin ja jaksamisen vuoksi. No, okei. Voi sitä vähän tinkiä, mutta treenaamista ei saisi kokonaan hylätä.

Minua mietitytti, saanko tarpeeksi liikuntaa vauvanhoidon ja opiskelun ohessa, joten kirjasin (hyöty)liikuntasuoritukseni mustaksi valkoiselle. Mukana ei ole esimerkiksi kauppareissuja, mitkä sinänsä ovat liikuntaa parhaimmillaan: yritäpä työntää yhdellä kädellä 20 kilon painoisia vaunuja, joissa on 8 kiloa painava Vauva ja 8 kilon ruokaostokset ja kantaa samalla ruokatarvikkeilla täytettyä reppua selässä ja kassia toisessa kädessä. Onneksi emme juurikaan käytä kertakäyttövaippoja, joita saisi raahata kaupasta kotiin jokaikisellä ostosreissulla muiden tavaroiden lisäksi! (Meillä ei ole autoa.)

Ma Vaunulenkki 45 min +45 min

Ti Pyöräily 15+15 min, sauvakävelylenkki 1 t 10 min

Ke Haravointi 60 min

To Pyöräily 15+15+20+20 min, niska-hartia-selkäjumpan ohjaus 60 min

Pe Pyöräily 15+15 min

La Vaunulenkki 45 min

Su Pyöräily 15+15 min, kuntosalitreeni 50 min

Kolme täsmätreeniä sekä noin viisi tuntia hyötyliikuntaa, yhteensä kahdenksan tuntia viikossa. Hmm.

Olen aikoinani kouluttautunut personal traineriksi ja tein sen alan hommia ryhmäliikuntaohjausten kera muutaman vuoden ajan. Silloin treeniä tuli noin 20-25 tuntia viikossa. Siihen verrattuna tuo kahdeksan tuntia on tosi vähän, vain reilu tunti päivässä. Toisaalta työni liikunta-alalla kaatui ylirasitustilaan, josta toipuminen kesti yli vuoden. Siltä kantilta katsottuna kahdeksan tuntia on varmaan ihan hyvä määrä. Ainakaan se ei kuormita liikaa.

Kahdeksaa tuntia enempää en tässä elämäntilanteessa ehtisikään. Prioriteettina on nyt lasten kanssa touhuaminen ja tentteihin lukeminen. Olen tyytyväinen. Ehkä myöhemmin, kun lapset ovat vanhempia ja minä olen päässyt työelämään, on taas aikaa treenata sixpack ja käydä kolmessa jumpassa päivittäin. Tällä hetkellä liikunnan tarkoitus on tukea prioriteettejani.

Tänään uhmaan kuitenkin opiskeluvelvollisuutta ja menen illalla juoksemaan, kunhan Vauva on unten mailla.