Olinpa tuossa keltavöisten treeneissä eilen. Piti tehdä oranssin vyön tekniikkana tunnettu hiusotteesta vapautuminen. Ajatus oli kai, että muistelkaapa ja tehkää muistinne mukaan, koska tekniikkaa ei lainkaan demonstroitu meille. Tiesin teoriassa, miten hiuksista riepottavan käsi pitäisi irrottaa ja tiesin ihan käytännössäkin, miten tehdään ikkyu ja lukko kakkonen, jotka molemmat kuuluvat kyseiseen tekniikkaan. Horjutin ukea, irrotin hänen otteensa ja kiepautin tai sabakilla itseni samaan suuntaan hänen kanssaan. Ikkyu ja lukko kakkonen - voilá! Jos joskus jossain dystopiassa seison kello aamukolmelta nakkikioskilla ja joku humalainen keksii haastaa riitaa ja tarttua minua hiuksista, osaan irrottautua hänen otteestaan (ainakin teoriassa). Mutta oranssin vyön kokeesta en kyllä tällä esityksellä pääse läpi.

No, kyllä nyt varmaan pääsisin, koska eilisen jälkeen muistan kyllä ikuisesti, miten juuri tämä vyötekniikka tehdään. Se hyvä puoli virheissä on, että kun ne korjataan, ne yleensä muistaa erityisen hyvin.

Rupesin sitten illalla käymään läpi vyökokeen tekniikkalistaa. Positiivista kai on se, että osaan jotakuinkin kaikki perustekniikat, hiki-otoshia ehkä lukuunottamatta. Jujutsutekniikoissa - tai "tempuissa", kuten olen niitä kuullut kutsuttavan - sen sijaan on parantamisen varaa. Seuraavat irrottautumiset ja puolustautumiset osaan varmasti: käsiotteesta edestä, käsiotteesta takaa, hiusotteesta edestä, rinnusotteesta yhdellä kädellä, kuristusotteesta pään takaa, jalkojen välistä lyönnillä ja nilkkakaato. Seuraavat hallitsen todennäköisesti tai varmaankin (ainakin, jos joku hiukan muistuttaa): kuristusotteesta edestä ja takaa, syleilyotteesta edestä ja takaa, rinnusotteesta molemmilla käsillä, lyöntitorjunta o-soto-otoshilla, potkutorjunta etupotkua vastaan ja mahdollisesti veitsitorjunnat. Seuraavia en osaa: kaikki kolme pampputorjuntaa (erityisesti pampun irrotus uken kädestä on rakettitiedettä), ristikkäisestä käsiotteesta irrottautuminen (en pysty hahmottamaan, miten tästä tehdään kote-gaeshi!) ja kyynärvarsikuristuksesta irrottautuminen (tässä en osaa hahmottaa o-soto-otoshin suuntaa).

Pieni paniikki tässä nostaa päätään, kun tempuista hallitsen vain muutaman, ja niitä on ihan jäätävä määrä! Käytännössä siis osaan kyllä perustekniikat, mutta en pysty hahmottamaan, miten niitä käytetään näiden temppujen yhteydessä.

Ukemit huolettavat myös. Kuten teille kaikille nyt jo on selvää, en pysty rullaavaan ukemiin. Nykyään en kunnolla edes taaksepäin pyörivään, kun minulla on ollut näitä päänsärkyjä. Pystyn tekemään ehkä yhden, ja silloinkin päässä pyörii niin, että en todellakaan anna itsestäni ninjamaista kuvaa. Voitte ihan tulla tatamille katsomaan, miltä näytän ukemin jälkeen. Tempputekniikoissa on tekniikka, josta poistutaan rullaavalla ukemilla. Jos juuri sitä kysytään, en pääse kokeesta läpi. No, putoan joka tapauksessa jo alkumetreillä, kun käy ilmi, etten pysty ukemeihin. Joku kyllä joskus sanoi minulle, että vyökoetta voidaan sopeuttaa, jos on joitain fyysisiä rajoitteita. Minun ukemi-ongelmassanihan todella ei ole kyse siitä, ettenkö osaisi ukemia tehdä, vaan siitä, että pääni ei oikeasti kestä sitä.

No, katsotaan. Ei tässä ehkä kannata vielä ruveta hyperventiloimaan, kun eihän sitä koskaan tiedä, pääsenkö koko vyökokeeseen. Muuttuvia tekijöitä on ainakin sata: en saa lupaa osallistua, tulen kipeäksi, satutan jalan tai käden, juna/bussi/auto menee rikki ja myöhästyn kokeesta, nukun pommiin...

Varmaa on kuitenkin se, että tarvitsen tehotreeniä seuraavat viisi ja puoli viikkoa.