Luin äsken alkuvuoden parhaan uutisen: lastenhoitouudistus on mahdollisesti raukeamassa. Koko uudistushan olisi joka tavalla aivan älytön, eikä taatusti olis tuonut 2010-luvun lamassa painiskelevalle Suomelle yhtään ainutta ropoa säästöä.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen sellaisista perheistä, joissa toinen vanhempi on jonkinlaisella perhevapaalla saa minut näkemään punaista. On ainakin kaksi sellaista vanhempien ryhmää, jotka tarvitsevat hoitopaikan lapselleen: pienyrittäjät, joiden on pakko pyörittää yritystään myös vanhempainvapaalla, sekä opiskelijat, jotka olosuhteiden pakosta suorittavat opintojaan perhevapaan aikana. Milloin töitä ja opintoja saa tehtyä, jos pitkiä päiväunia nukkuvan vauvan lisäksi jaloissa pyörii neljävuotias isosisarus, joka ei silmäänsä ummista ennen iltayhtätoista? Ai, vauvan mukana luennoille ja asiakastapaamisiin kulkee levoton isosisko tai -veli, joka ei pysy hiljaa sen siunaamaan hetkeä (niin kuin ei pienen lapsen kuulukaan pysyä!)?

En edes haluaisi mainita sitä, miten kurjalta isosisaruksesta tuntuu, jos hän ei saa olla päiväkodissa yhtä pitkään kuin kaverit. Tämä on erityisen iso ongelma, jos isosisarus lähestyy neljän tai viiden vuoden ikää ja kaipaa ikätovereita. Meidän Esikoisemmekin suuttuu, jos haen hänet päivähoidosta ennen, kuin hän on ehtinyt olla ulkona iltapäivällä.

Korvamerkitty hoitovapaa on myös hyvin tienaavien päättäjien utopia siitä, että kaikilla suomalaisperheillä on varaa jättäytyä kotiin hoitamaan lapsia pohtimatta, että millä ne lapset sitten ruokitaan. Kun perheen äiti on hyväpalkkaisessa työssä ja isä vähävarainen opiskelija, eikö ole päivänselvää, ettei äiti voi jäädä työstään pois vanhempainvapaan jälkeen? Silloinhan perheen tulot pienenisivät noin 600 euroon kuussa: 300 euron kotihoidontuki ja 300 euron opintotuki. Sillä ei makseta edes kaksilapsisen perheen asunnon vuokraa. Jos äiti taas on työtön ja isä hyväpalkkaisessa työssä, ei ole mitään järkeä pakottaa isä kotiin. Silloinhan kotona olisivat sekä äiti että isä! Tällaista tilannetta voisi tietysti pitää hauskana perheen yhteisenä lomana, mutta eipä siinä huonoilla tuloilla paljon mitään kivaa loma-aktiviteettia tehtäisi...

Jos tällaiset päätökset menevät läpi, niin kyllä on taas tehty karhunpalvelus niin lapsiperheille kuin suomalaiselle yhteiskunnallekin. Lupaan skoolata Pommacilla, jos koko päivähoitouudistus raukeaa, niin kuin huhu on nyt antanut ymmärtää.

Haluan tässä tehdä vielä tiettäväksi, että uudistukset eivät koske meidän perhettämme. Minun vanhempainvapaani loppuu virallisesti huomenna, ja sitten Siippani on vanhempainvapaalla kuutisen viikkoa ennen kuin Vauva lähtee isoveljensä mukana päivähoitoon. Silti tämä on tärkeä asia, ja minulle läheinen.